۱۳۸۸ مرداد ۱۶, جمعه

آش دوغ اردبیل

آش دوغ خاله خانم

مواد لازم براي 6 نفر :

نخود ----------------------------------------- 250 گرم

سبزي ( تره ، جعفري ، شويد ) ------------- 700 گرم

برنج ----------------------------------------- 1 پيمانه

دوغ تازه ترش ------------------------------- 2 ليتر

نمك ، فلفل ، سير تازه خرد شده ---------- به مقدار لازم

طرز تهيه :

نخود ها را از شب قبل خيس كنيد ( در ظرفي كه معادل سه برابر نخود هاي خيس نخورده آب داشته باشد ) و چند بار آب روی آنها را عوض کنید .

برنج را نيز از شب قبل با آب و مقداري نمك خيس كنيد .

در ظرف مناسبي نخود ها را بريزيد همراه ۶ ليوان آب بپزد . بعد از اينكه نخود ها نرم شدند ( تقريبا پختند ) برنج را به آن اضافه كنيد و صبر كنيد تا برنج كاملا مغز پخت شود . ( كاملا خودش را ول كند ) دقت كنيد كه آب آش زياد نباشد و جا براي اضافه كردن دوغ داشته باشيد . بعد از اينكه برنج كاملا مغز پخت شد ، سبزي را كه تميز پاك كرده ايد و تقريبا ريز خرد كرده ايد ، به آش بيفزائيد .

و در ظرف را نيمه باز بگذاريد تا سبزي ها رنگشان تيره نشود .

15 دقيقه قبل از آماده شدن آش، دوغ را به آش بيفزائيد . و مرتب هم بزنيد تا كاملا با آش قاطي شود . وقتي دوغ را اضافه كرديد در ظرف بايد كاملا باز باشد تا دوغ دچار تغيير شيميايي نشود ( اصطلاحا نبٌرد )

بعد از حدود 15 دقيقا نمك و فلفل غذا را اندازه كنيد .

موقع سرو كردن، سير تازه خرد شده را به آن اضافه كنيد .

دستور پخت هاي متفاوتي از اين آش در كتب مختلف وجود دارد كه در آن از بلغور و آرد و كلم برگ پخته و بعضي محصولات ديگر هم استفاده ميشود . ولي طريقه پخت اصلي و سنتي اين غذا همين دستوري است كه نوشتم .

اين آش بيشتر در آذربايجان غربي پخته ميشود و جزو غذاهاي اصيل و محلي اين منطقه ميباشد .

در سرعين و چندين شهرستان اطراف اردبيل مقدار برنج را خيلي كمتر از اين ميريزند تا آش كاملا رقيق باشد . ولي در اردبيل و بخشهاي ديگري از اين استان مقدار برنج به همين اندازه است .

اين آش به دليل داشتن مقدار زيادي دوغ و سير باعث افت شديد فشار خون ميشود . در خوردن آن زياده روي نكنيد ! ( هر چند خيلي سخت است !! )

اگر گذرتان به گردنه حيران افتاد ، خوردن آش دوغ هاي گردنه را فراموش نكنيد :

آش ذوغ گردنه حيران خاله خانم

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر