
مواد لازم براي 6 نفر :
نخود ----------------------------------------- 250 گرم
سبزي ( تره ، جعفري ، شويد ) ------------- 700 گرم
برنج ----------------------------------------- 1 پيمانه
دوغ تازه ترش ------------------------------- 2 ليتر
نمك ، فلفل ، سير تازه خرد شده ---------- به مقدار لازم
طرز تهيه :
نخود ها را از شب قبل خيس كنيد ( در ظرفي كه معادل سه برابر نخود هاي خيس نخورده آب داشته باشد ) و چند بار آب روی آنها را عوض کنید .
برنج را نيز از شب قبل با آب و مقداري نمك خيس كنيد .
در ظرف مناسبي نخود ها را بريزيد همراه ۶ ليوان آب بپزد . بعد از اينكه نخود ها نرم شدند ( تقريبا پختند ) برنج را به آن اضافه كنيد و صبر كنيد تا برنج كاملا مغز پخت شود . ( كاملا خودش را ول كند ) دقت كنيد كه آب آش زياد نباشد و جا براي اضافه كردن دوغ داشته باشيد . بعد از اينكه برنج كاملا مغز پخت شد ، سبزي را كه تميز پاك كرده ايد و تقريبا ريز خرد كرده ايد ، به آش بيفزائيد .
و در ظرف را نيمه باز بگذاريد تا سبزي ها رنگشان تيره نشود .
15 دقيقه قبل از آماده شدن آش، دوغ را به آش بيفزائيد . و مرتب هم بزنيد تا كاملا با آش قاطي شود . وقتي دوغ را اضافه كرديد در ظرف بايد كاملا باز باشد تا دوغ دچار تغيير شيميايي نشود ( اصطلاحا نبٌرد )
بعد از حدود 15 دقيقا نمك و فلفل غذا را اندازه كنيد .
موقع سرو كردن، سير تازه خرد شده را به آن اضافه كنيد .
دستور پخت هاي متفاوتي از اين آش در كتب مختلف وجود دارد كه در آن از بلغور و آرد و كلم برگ پخته و بعضي محصولات ديگر هم استفاده ميشود . ولي طريقه پخت اصلي و سنتي اين غذا همين دستوري است كه نوشتم .
اين آش بيشتر در آذربايجان غربي پخته ميشود و جزو غذاهاي اصيل و محلي اين منطقه ميباشد .
در سرعين و چندين شهرستان اطراف اردبيل مقدار برنج را خيلي كمتر از اين ميريزند تا آش كاملا رقيق باشد . ولي در اردبيل و بخشهاي ديگري از اين استان مقدار برنج به همين اندازه است .
اين آش به دليل داشتن مقدار زيادي دوغ و سير باعث افت شديد فشار خون ميشود . در خوردن آن زياده روي نكنيد ! ( هر چند خيلي سخت است !! )
اگر گذرتان به گردنه حيران افتاد ، خوردن آش دوغ هاي گردنه را فراموش نكنيد :
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر